''LUKIER DO DEKOROWANIA CIASTECZEK ''
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- ok 0,5 szklanki cukru pudru
W głębokim naczyniu zmiksować wszystkie składniki.Ilość cukru pudru można zwiększyć w zależności od gęstości lukru.Miksować do momentu zgęstnienia i zabielenia się lukru.
Tak przygotowany lukier od razu nadaje się do dekorowania .
''ROGALIKI Z MAKIEM''WG PRZEPISU SIOSTRY ANASTAZJI ''PAZURKI Z MAKIEM''
Składniki na ciasto:
- 1/2 kg mąki
- 4 żółtka
- 15 dag margaryny
- 2 łyżki cukru
- cukier waniliowy
- 1/2 szklanki mleka
- 5 dag drożdży
- szczypta soli
Margarynę ,żółtka i cukier waniliowy utrzeć.Do letniego mleka dodać cukier,drożdże i odrobinę mąki,rozmieszać.Do mąki dodać sól,utarte żółtka oraz przerośnięte drożdże.Wyrobić ręką ciasto (nie za długo) by nie było za twarde.Zostawić do wyrośnięcia.
Składniki na masę makową:
- 25 dag maku
- 4 białka
- olejek migdałowy
- bakalie
- 3-4 łyżki miodu
- mała łyżeczka kakao
- sól
- cukier
- 10 dag margaryny
Mak sparzyć ,zmielić.Margarynę rozpuścić,dodać mak,cukier,miód,olejek,sól,białka kakao.Dobrze wymieszać,dodać bakalie.(gdy mak jest zbyt twardy można dodać odrobinę mleka)
Ciasto rozwałkować,podzielić na trójkąty.nakładać mak.Zwijać rogaliki .
Chcąc zrobić ciastka ''pazurki '' ciasto rozwałkować,nakładać mak ,zwijać jak na paszteciki,odciąć rulon od reszty ciasta.Ciąć na kawałki i każdy kawałek ponacinać 3-4 razy w poprzek tworząc pazurki.
Zostawić do wyrośnięcia.Piec ok 15-20 min w 180 st.Po upieczeniu polukrować i posypać orzechami.
Piękne są Twoje rogaliki!
OdpowiedzUsuńdziękuję ;)
OdpowiedzUsuńCudnie! :)
OdpowiedzUsuń