Proporcje wystarczą na tortownicę dużą i małą lub prostokątną blachę 24/36cm.
Składniki na biszkopt ciemny:
- 6 jaj
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2-3 łyżki kakao
Białka ubić na sztywno.Dodać cukier i żółtka.Dodać mąkę przesianą z proszkiem ,na końcu kakao i lekko wymieszać.Wylać na formę do pieczenia.Piec ok 30-40 min w 180 st.
Składniki na ciasto z kawą:
- 9 jaj
- 25 dag cukru
- cukier waniliowy
- 12 dag mąki pszennej
- 8 dag mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok 2 łyżki mielonej kawy
Z białek i cukru ubić pianę na sztywno i podzielić na 2 części.Do jednej dodawać stopniowo wszystkie żółtka ciągle ubijając.Dodać mąkę pszenną i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia lekko wymieszać.
Do drugiej części białek dodać mąkę ziemniaczaną z 1 łyżeczką proszku,lekko wymieszać.
Na wysmarowaną blaszkę wyłożyć żółte ciasto i posypać zmieloną kawą.Następnie kłaść porcjami ciasto białe.Piec ok 30 min w 180 st.
Po upieczeniu ciasto przekroić na 2 blaty.
Składniki na masę truskawkową:
- 3/4 kostki margaryny
- 1 szklanka cukru pudru
- 40 dag świeżych lub mrożonych truskawek
Margarynę utrzeć z cukrem na pulchną masę.Stopniowo dodawać małymi porcjami zmiksowane truskawki.
Przełożenie ciasta:
Ciasto żółte dolny blat - masa - biszkopt ciemny - masa - ciasto żółte górne
MASA CUKROWA BIAŁA I RÓŻOWA:
SKŁADNIKI NA MASĘ CUKROWĄ;
W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę,następnie dodajemy glukozę i dokładnie mieszamy.Na stolnicy przesiewamy cukier puder,dzielimy na 2 części.Do jednej dolewamy po troszku żelatynę i zagniatamy ciasto ,dosypując pozostały cukier ,zagniatamy aż masa będzie elastyczna i nie będzie się kleić.( gdy jest zbyt klejąca można dodać więcej cukru.)
Niewielki kawałek białej masy zabarwić na różowo ,dodając ok 1 łyżeczkę koncentratu barszczu.Wykrawać paski ,formować kolejno części kokardy;
zlepić razem tworząc efektowną kokardkę;Na środku za pomocą kremu przykleić perełkę cukrową.
Pozostałą białą masę rozwałkować i przełożyć na posmarowany kremem tort.
- 80 dag cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny
- 100 g glukozy w proszku
- 70 ml gorącej wody
Dodatkowo dla uzyskania różowego koloru ;
- koncentrat barszczu czerwonego -ilość zależy od tego jak mocny odcień chcemy uzyskać ( można dodawać podczas wyrabiania masy)
Niewielki kawałek białej masy zabarwić na różowo ,dodając ok 1 łyżeczkę koncentratu barszczu.Wykrawać paski ,formować kolejno części kokardy;
zlepić razem tworząc efektowną kokardkę;Na środku za pomocą kremu przykleić perełkę cukrową.
Pozostałą białą masę rozwałkować i przełożyć na posmarowany kremem tort.
- Masa cukrowa staje się co raz bardziej popularna ;) Jest świetna do pokrywania tortów ,ciasteczek ,ciast i robienia z niej ozdób .Daje mnóstwo możliwości ;można z niej wyczarować wszystko...wystarczy troszkę wyobraźni i zapału;)
- Masa jest elastyczna ,dlatego można z niej robić wiele ozdób;jak kwiaty ,róże,litery,można nią ciąć nożyczkami ,zwijać ,wałkować...Gotową masę i ozdoby można przechowywać w lodówce kilka dni ,uprzednio owijając je w ręcznik papierowy ,folię spożywczą,lub wkładając w pojemnik na żywność by nie wysychały.Po wyjęciu z lodówki masę należy ponownie zagnieść.
- Podstawowy składnik to cukier puder ,zatem masa jest bardzo słodka,ale decydując się na nią zdecydowanie na pierwszym miejscu stawiamy na wygląd naszego tortu czy ciasta ;)
- Masę cukrową możemy zabarwić na dowolny kolor za pomocą barwników spożywczych kupowanych w proszku lub żelu (są bardziej zalecane niż te płynne ,gdyż nie zmieniają konsystencji masy )lub tych naturalnych jak:
-wyciśnięty sok ze szpinaku-powstaje odcień zieleni
-kakao-powstaje odcień brązu
- Do masy można dodać aromat migdałowy lub waniliowy
- Aby masa nie wysychała zbyt szybko zaleca się dodanie podczas jej wyrabiania ok 3 łyżek roztopionej i wystudzonej ''Planty''
- Aby masa cukrowa dobrze przylegała do tortu należy wierzch i boki dobrze posmarować kremem na bazie masła.(inne kremy mogą powodować topnienie masy cukrowej)