niedziela, 6 września 2015

JAK ZROBIĆ KOKARDKĘ Z MASY CUKROWEJ NA TORT; '' TORT Z KAWĄ I MASĄ TRUSKAWKOWĄ''wg ANASTAZJI


''TORT Z KAWĄ'' WG ANASTAZJI:
Proporcje wystarczą na tortownicę dużą i małą lub prostokątną blachę 24/36cm.

Składniki na biszkopt ciemny:

  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2-3 łyżki kakao
Białka ubić na sztywno.Dodać cukier i żółtka.Dodać mąkę przesianą z proszkiem ,na końcu kakao  i lekko wymieszać.Wylać na formę do pieczenia.Piec ok 30-40 min w 180 st.

Składniki na ciasto z kawą:
  • 9 jaj
  • 25 dag cukru
  • cukier waniliowy
  • 12 dag mąki pszennej
  • 8 dag mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok 2 łyżki mielonej kawy
Z białek i cukru ubić pianę na sztywno i podzielić na 2 części.Do jednej dodawać stopniowo wszystkie żółtka ciągle ubijając.Dodać mąkę pszenną i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia lekko wymieszać.
Do drugiej części białek dodać mąkę ziemniaczaną z 1 łyżeczką proszku,lekko wymieszać.
Na wysmarowaną blaszkę wyłożyć żółte ciasto  i posypać zmieloną kawą.Następnie kłaść porcjami ciasto białe.Piec ok 30 min w 180 st.
Po upieczeniu ciasto przekroić na 2 blaty.

Składniki na masę truskawkową:

  • 3/4 kostki margaryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 40 dag świeżych lub mrożonych truskawek
Margarynę utrzeć z cukrem na pulchną masę.Stopniowo dodawać małymi porcjami zmiksowane truskawki.

Przełożenie ciasta:
Ciasto żółte dolny blat - masa - biszkopt ciemny - masa - ciasto żółte górne






MASA CUKROWA BIAŁA I RÓŻOWA:



SKŁADNIKI NA MASĘ CUKROWĄ;

  • 80 dag cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 100 g glukozy w proszku
  • 70 ml gorącej wody
Dodatkowo dla uzyskania różowego koloru ;

  • koncentrat barszczu czerwonego -ilość zależy od tego jak mocny odcień chcemy uzyskać ( można dodawać podczas wyrabiania masy)
W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę,następnie dodajemy glukozę i dokładnie mieszamy.Na stolnicy przesiewamy cukier puder,dzielimy na 2 części.Do jednej dolewamy po troszku żelatynę i zagniatamy ciasto ,dosypując pozostały cukier ,zagniatamy aż masa będzie elastyczna i nie będzie się kleić.( gdy jest zbyt klejąca można dodać więcej cukru.)

Niewielki kawałek białej masy zabarwić na różowo ,dodając ok 1 łyżeczkę koncentratu barszczu.Wykrawać paski ,formować kolejno części kokardy;
zlepić razem tworząc efektowną kokardkę;Na środku za pomocą kremu  przykleić perełkę cukrową.

Pozostałą białą masę rozwałkować i przełożyć na posmarowany kremem tort.









  • Masa cukrowa staje się co raz bardziej popularna ;) Jest świetna do pokrywania tortów ,ciasteczek ,ciast i robienia z niej ozdób .Daje mnóstwo możliwości ;można z niej wyczarować wszystko...wystarczy troszkę wyobraźni i zapału;) 
  • Masa jest elastyczna ,dlatego można z niej robić wiele ozdób;jak kwiaty ,róże,litery,można nią ciąć nożyczkami ,zwijać ,wałkować...Gotową masę i ozdoby można przechowywać w lodówce kilka dni ,uprzednio owijając je w ręcznik papierowy ,folię spożywczą,lub wkładając w pojemnik na żywność by nie wysychały.Po wyjęciu z lodówki masę należy ponownie zagnieść.
  • Podstawowy składnik to cukier puder ,zatem masa jest bardzo słodka,ale decydując się na nią zdecydowanie na pierwszym miejscu stawiamy na wygląd naszego tortu czy ciasta ;)
  • Masę cukrową możemy zabarwić na dowolny kolor za pomocą barwników spożywczych kupowanych  w proszku lub żelu  (są bardziej zalecane niż te płynne ,gdyż nie zmieniają konsystencji masy )lub tych naturalnych jak: 
-koncentrat barszczu czerwonego-powstaje odcień różowy
-wyciśnięty sok ze szpinaku-powstaje odcień zieleni
-kakao-powstaje odcień brązu

  • Do masy można dodać aromat migdałowy lub waniliowy
  • Aby masa nie wysychała zbyt szybko zaleca się dodanie podczas jej wyrabiania ok 3 łyżek roztopionej i wystudzonej ''Planty''
  • Aby masa cukrowa dobrze przylegała do tortu należy wierzch i boki dobrze posmarować kremem na bazie masła.(inne kremy mogą powodować topnienie masy cukrowej)




ZIELONY BARWNIK NATURALNY DO CIAST; ''LEŚNY MECH Z MALINAMI I JAGODAMI''

Ciasto wyjątkowe  w swojej prostocie ,a jakże wyjątkowe w wyglądzie i smaku!Kolor zawdzięczamy szpinakowi ,który jest nie wyczuwalny w cieście! Szybko zyskało sympatię w mojej rodzinie;)

Składniki na ciasto:

  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 400 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku 
  • 1 szklanka oleju
Składniki na krem:
  • 500 ml śmietany kremówki 30% lub 2 kubeczki po 330 ml
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 łyżka żelatyny
Dodatkowo:

  • maliny 
  • jagody

Szpinak rozmrozić ,odcisnąć z nadmiaru wody,zblenderować.Białka ubić ,dodać cukier i cukier waniliowy ,ubić na kremową masę.Dodać żółtka,ciągle ubijając.Cienkim strumykiem wlewać olej.Dodać szpinak.Mąkę przesiać z proszkiem.Dodać do ciasta ,delikatnie wymieszać.Wyłożyć na wysmarowaną blaszkę 25/36 cm .piec ok 50 -60 min w 180 st.
Po upieczeniu ,wystudzić,odkroić 1/3 ciasta z wierzchu i pokruszyć.
Galaretkę wraz z żelatyną rozpuścić w ok 3/4 szklanki wody ,przestudzić.Kremówkę ubić,pod koniec dodając galaretkę.Masę wyłożyć na dolną część ciasta.Następnie położyć rozkruszone ciasto ,lekko dociskając.Wierzch udekorować drobnymi owocami jagód ,malin.Mogą to też być borówki,truskawki,granat,poziomki...