JAJKA ŻÓŁTE :
Kolor żółty jajek uzyskamy farbując je w wodzie z kurkumą lub curry .
Zagotować 0,5 l wody i wsypać ok 40 g kurkumy ;gotować na wolnym ogniu ok 15 min.Następnie włożyć jajka i ugotować na twardo.
JAJKA ZIELONE :
Jajka zielone otrzymamy gotując je w wywarze z liści szpinaku lub trawy.
Liście posiekać ,wrzucić do wody i gotować ok 30 min do momentu aż woda zmieni kolor na zielony.Po czym dodać jajka ;ugotować je na twardo do 10 min.
JAJKA BRĄZOWE:
Kolor brązu otrzymamy gotując jajka w wywarze z łupin orzechów włoskich lub cebuli z dodatkiem esencji z herbaty.Bardziej intensywny brąz wychodzi z wywaru z liści dębu lub olchy.
JAJKA CZERWONE:
Jajka koloru czerwonego wręcz bordowe uzyskamy gotując je w wywarze z łupin czerwonej cebuli.
Łupiny cebuli zalewamy na noc wodą .Rano gotujemy wywar ok 25 min.dodajemy jajka i gotujemy je na twardo.
JAJKA RÓŻOWE:
Różowy kolor uzyskamy zanurzając je w soku z buraka ćwikłowego .
JAJKA NIEBIESKIE:
Skorupki jaj zabarwią się na niebiesko gotowane w wywarze z owoców tarniny.
poniedziałek, 27 marca 2017
czwartek, 23 lutego 2017
''PĄCZKI ''- PUSZYSTE I MIĘKKIE -JAK ZROBIĆ
- Składniki na pączki powinny mieć temperaturę pokojową ok 20 st C
- jajka należy roztrzepać na parze
- w pomieszczeniu również powinno być ciepło ,bez przeciągów
Pączki z tego przepisu wychodzą puszyste i miękkie w środku.
Z podanych składników wychodzi ok 30 szt pączków średniej wielkości.
SKŁADNIKI:
- 80 dag mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 6 żółtek
- 2 szklanki ciepłego mleka
- 80 g drożdży świeżych
- 100 g masła
- szczypta soli
- 1 kieliszek spirytusu
- olejek arakowy ,rumowy lub inny wg uznania
Do ciepłego (nie gorącego ) mleka dodać cukier,cukier waniliowy i drożdże.Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż podrosną.Masło roztopić ,przestudzić.
Do miski przesiać mąkę,dodać sól,roztrzepane żółtka i podrośnięte drożdże.
Ciasto wyrabiać ręką,( gdy ciasto wydaje się zbyt rzadkie dodać niewielką ilość mąki,gdy jest zbyt gęste dodać mleka) Ciasto powinno mieć luźną konsystencję ,ale nie może być rzadkie.Gdy ciasto zacznie odchodzić od miski wlewać powoli roztopione masło i olejek zapachowy.Wyrabiać ciasto do czasu kiedy składniki się połączą i ciasto zacznie łatwo odchodzić od rąk i od miski .Następnie dodać spirytus .Wyrobić ciasto .Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość na ok 1 godz.Wyrośnięte ciasto lekko rozwałkować podsypując mąką i wykrawać krążki kubkiem.Nadziewać marmoladą lub innym nadzieniem ;zlepiać formując pączki.( ja ten krok ominęłam;nadziewałam dopiero po usmażeniu szprycą.)
Pączki układać na posypanej lekko mąką stolnicy w kilkucentymetrowej odległości.Przykryć ściereczką i pozostawić na ok 20 min do wyrośnięcia.
Pączki smażyć na rozgrzanym tłuszczu ok 10 min na wolnym ogniu.( olej lub smalec ) ,przewracając je co 1 min .Po usmażeniu wyłożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.Dekorować dowolnie;lukrem,pudrem ,czekoladą...
Subskrybuj:
Posty (Atom)