''Kopiec kreta ''to wbrew pozorom ,bardzo łatwe i szybkie do zrobienia ciasto.Pięknie prezentuje się na talerzu i z pewnością posmakuje każdemu ;Biszkopt czekoladowy i piankowy;niczym ptasie mleczko - środek ciasta oraz banany to doskonałe połączenie;dzieci je uwielbiają!
Składniki na biszkopt czekoladowy:
- 5 jaj
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić .Dodać cukier, ubijając dodać żółtka,.Ubić na puszystą pianę.Mąkę pszenną ,kakao,mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać.Dodać stopniowo do ubitych jaj i delikatnie wymieszać.Masę wyłożyć na wysmarowaną formę tortownicy.Piec ok 35 min w 180 st.
Składniki na piankę ;
- 1 galaretka cytrynowa
- 1,5 szklanki mleka skondensowanego niesłodzonego
Dodatkowo:
- 4 banany
- 1/2 tabliczki czekolady mlecznej lub gorzkiej
Po wystygnięciu ciasta odkroić górną część blatu i pokruszyć na małe kawałki.Dolny krążek płytko wydrążyć .Ułożyć w nim obrane banany .Czekoladę pokroić w małą kosteczkę.
Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody i przestudzić .Zimną lecz płynną galaretkę ubijać w zimnej kąpieli wodnej .Gdy zacznie się spieniać wlewać powoli ,po troszku zimne mleko skondensowane ciągle ubijając.Gdy masa stężeje dodać czekoladę ,wymieszać i wyłożyć szybko na banany tworząc kopułę.Wierzch obsypać pokruszonym ciastem biszkoptowym ,lekko dociskając.Gotowy kopiec kreta przetrzymywać w lodówce.Kroić jak tort.