czwartek, 2 lipca 2015

JAK ZROBIĆ SPÓD TORTOWY BISZKOPTOWY; ''ŚMIETANOWY TORCIK Z TRUSKAWKAMI''


  • Najlepszy spód tortowy ,który zawsze się udaje ;jest delikatny ,łatwo się kroi,długo zachowuje świeżość .W przepisie podaję proporcje na małą tortownicę .

  • Proporcje na dużą tortownicę :
-6 jaj
-1 łyżka octu
-1 cukier waniliowy
-1 i 1/2 szklanki cukru pudru
-3/4 szklanki mąki tortowej
-3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia

Żółtka oddzielić od białek skropić łyżką octu,utrzeć z 1/2 szklanki cukru pudru i cukrem waniliowym na pulchną masę.Dodać obie mąki z proszkiem do pieczenia.Wymieszać delikatnie drewnianą łyżką.
Białka ubić z 1 szklanką cukru pudru  i połączyć z masa.Piec ok 30 min w 180 st.

''ŚMIETANOWY TORCIK Z TRUSKAWKAMI''

Składniki na spód tortowy na małą tortownicę:

  • 4 jajka
  • 1 łyżka octu
  • cukier waniliowy
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę śmietanową:
  • 330 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżka cukru pudru
  • truskawki ok 10 szt
Dodatkowo :
  • truskawki do dekoracji

Żółtka oddzielić od białek skropić łyżką octu,utrzeć z 1/3 szklanki cukru pudru i cukrem waniliowym na pulchną masę.Dodać obie mąki z proszkiem do pieczenia.Wymieszać delikatnie drewnianą łyżką.
Białka ubić z 2/3 szklanki cukru pudru  i połączyć z masą.Piec ok 30 min w 180 st. Upieczone wystudzone ciasto przekroić na dwa krążki.

Masa:Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody ;przestudzić.Truskawki lekko zmiksować. Śmietanę ubić ,pod koniec dodając cukier puder i żelatynę.Podzielić masę na 2 części.Do jednej dodać zmiksowane truskawki,wymieszać.Szybko przełożyć biszkopt.Drugą częścią posmarować wierzch i boki tortu oraz napełnić szprycę do dekorowania ciast i dowolnie udekorować wierzch.Ułożyć truskawki.Schłodzić.