- Staropolskie pierniki piecze się z ciasta dojrzewającego .Proces produkcji zaczyna się już na początku adwentu ;ok 4- 5 tygodni przed świętami.
Składniki:
- 0,5 kg miodu
- 35 dag cukru
- 20 dag smalcu
- 1 kg mąki
- 3 jajka
- 3 łyżeczki sody
- 125 ml mleka
- przyprawa korzenna do piernika ok 20 g; ( można użyć domowej mieszanki przypraw;domowa-przyprawa-do-piernika
Smalec,miód,cukier i przyprawę do piernika podgrzewamy w rondlu do rozpuszczenia się składników.Zostawiamy do wystudzenia.Następnie dodajemy mąkę i szczyptę soli.Zagniatamy ciasto dodając jajka i sodę rozpuszczoną w mleku.Gotowe ciasto owijamy w ściereczkę i odstawiamy na 4-5 tygodni.Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wycinamy pierniczki.Pieczemy ok 10 -15 min w 180 st C .Dekorujemy wg uznania.