- Budyń w proszku dodajemy często do wielu ciast .Problem pojawia się gdy zapomnieliśmy go zapisać na liście zakupów.
Przygotowujesz ciasto np.sernik i brakuje ci jednego składnika jakim jest budyń..?Łatwo jest go zastąpić dodając ok 4 dag mąki ziemniaczanej z odrobiną aromatu waniliowego.Efekt ten sam i problem z głowy.
- Jeśli okaże się,że podczas mieszania masy serowej na sernik ,wydaje ci się ona zbyt sucha i obawiasz się ,że sernik będzie się kruszył -dodaj świeżo ugotowany ziemniak ,ostudzony i przeciśnięty przez praskę.
- Dodając do sernika skórkę pomarańczową lub cytrynową nie należy łączyć ich z aromatem waniliowym,gdyż te zapachy ''nie lubią'' się wzajemnie.
- Natomiast jeśli boisz się ,że ci się przypali ulubiony sernik ;wystarczy ,że podczas pieczenia na dno piekarnika włożysz małe metalowe naczynie z wodą-wtedy sernik na pewno się nie przypali.
- Sposób na pięknie wyrośnięty sernik? -wystarczy ,że w połowie pieczenia wyjmiemy go na 5 minut z piekarnika,po czym włożymy z powrotem i pieczemy dalej.Dzięki temu sernik nie opada po upieczeniu.
Podaję przepis na najlepszy sernik z zeszytu mojej mamy;)
SERNIK Z OLEJEM:
Ciasto:
- 2 całe jaja
- 1 żółtko
- 15 dag margaryny
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 cukry waniliowe
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka słodkiej śmietanki
- 3 budynie śmietankowe
- 1/2 szklanki oleju
- 1 kg sera
- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
Ser zmielić 2 razy i miksować dodając kolejno składniki ,na koniec ubitą śmietankę i pianę z białek .Lekko wymieszać i wylać na przygotowane ciasto.Piec ok 1 godz w 180C
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz