poniedziałek, 2 czerwca 2014

CZYM ZASTĄPIĆ BUDYŃ W SERNIKU ;WSZYSTKO O SERNIKU


  • Budyń w proszku dodajemy często do wielu ciast .Problem pojawia się gdy zapomnieliśmy go  zapisać na liście zakupów.

Przygotowujesz ciasto np.sernik i brakuje ci jednego składnika jakim jest budyń..?Łatwo jest go zastąpić dodając ok 4 dag mąki ziemniaczanej z odrobiną aromatu waniliowego.Efekt ten sam i problem z głowy.

  • Jeśli okaże się,że podczas mieszania masy serowej na sernik ,wydaje ci się ona zbyt sucha i obawiasz się ,że sernik będzie się kruszył -dodaj świeżo ugotowany ziemniak ,ostudzony i przeciśnięty przez praskę.

  • Dodając do sernika skórkę pomarańczową lub cytrynową nie należy łączyć ich z aromatem waniliowym,gdyż te zapachy ''nie lubią'' się wzajemnie.


  • Natomiast jeśli boisz się ,że ci się przypali ulubiony sernik ;wystarczy ,że podczas pieczenia na dno piekarnika włożysz małe metalowe naczynie z wodą-wtedy sernik na pewno się nie przypali.

  • Sposób na pięknie wyrośnięty sernik? -wystarczy ,że w połowie pieczenia wyjmiemy go na 5 minut z piekarnika,po czym włożymy z powrotem i pieczemy dalej.Dzięki temu sernik nie opada po upieczeniu.






Podaję przepis na najlepszy sernik z zeszytu mojej mamy;)


SERNIK Z OLEJEM:
Ciasto:

  • 2 całe jaja
  • 1 żółtko
  • 15 dag margaryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:

  • 2 cukry waniliowe
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki
  • 3 budynie śmietankowe
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 kg sera
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
 Z podanych składników zagnieść ciasto i wyłożyć nim blaszkę.
Ser zmielić 2 razy i miksować dodając kolejno składniki ,na koniec ubitą śmietankę i pianę z białek .Lekko wymieszać i wylać na przygotowane ciasto.Piec ok 1 godz w 180C

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz