poniedziałek, 25 maja 2015

''TORT KOMUNIJNY Z RÓŻAMI I KIELICHEM''

Niezawodna masa cukrowa ,sprawdziła się kolejny raz na naszym torcie;) efektowne róże  to nic trudnego ,wystarczą chęci by tworzyć wyjątkową dekorację...

SKŁADNIKI NA MASĘ CUKROWĄ;

  • 80 dag cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżeczki glukozy w proszku
  • 50-70 ml gorącej wody
Dodatkowo dla uzyskania różowego koloru ;

  • koncentrat barszczu czerwonego -ilość zależy od tego jak mocny odcień chcemy uzyskać ( można dodawać podczas wyrabiania masy)
W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę,następnie dodajemy glukozę i dokładnie mieszamy.Na stolnicy przesiewamy cukier puder,dzielimy na 2 części.Do jednej dolewamy po troszku żelatynę i zagniatamy ciasto ,dosypując pozostały cukier ,zagniatamy aż masa będzie elastyczna i nie będzie się kleić.( gdy jest zbyt klejąca można dodać glukozy rozpuszczonej w wodzie.)
Masę można dzielić na części,dodać 1 łyżeczkę koncentratu z barszczu czerwonego ,by uzyskać kolor różowy.

różyczki :
Rozwałkować na grubość jak na pierogi.Wycinać kółeczka kieliszkiem ,zawijać pojedyńczo 3-4 sztuki do siebie formując różyczkę.

falbanka:
kółeczko wycięte z kieliszka przeciąć na pół,ponacinać nożem

Na rozwałkowanej masie talerzykiem odrysować koło na wierzch tortu ,odrysować kielich wycięty z papieru.

ozdoby przyklejamy na kremie do tortu.

Ozdoby można przygotować kilka dni wcześniej,gdyż one i tak zasychają (wszystko jest jadalne;)

Gdy zostanie nam masy cukrowej można ją przechowywać w lodówce ,owiniętą folią spożywczą przez kilka tygodni...

Podana ilość masy powinna starczyć na cały tort i ozdoby.

Tort urodzinowy z literkami;




 .
Domowy Wyrób