SKŁADNIKI NA MASĘ CUKROWĄ;
- 80 dag cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżeczki glukozy w proszku
- 50-70 ml gorącej wody
Dodatkowo dla uzyskania różowego koloru ;
- koncentrat barszczu czerwonego -ilość zależy od tego jak mocny odcień chcemy uzyskać ( można dodawać podczas wyrabiania masy)
W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę,następnie dodajemy glukozę i dokładnie mieszamy.Na stolnicy przesiewamy cukier puder,dzielimy na 2 części.Do jednej dolewamy po troszku żelatynę i zagniatamy ciasto ,dosypując pozostały cukier ,zagniatamy aż masa będzie elastyczna i nie będzie się kleić.( gdy jest zbyt klejąca można dodać glukozy rozpuszczonej w wodzie.)
Masę można dzielić na części,dodać 1 łyżeczkę koncentratu z barszczu czerwonego ,by uzyskać kolor różowy.
różyczki :
Rozwałkować na grubość jak na pierogi.Wycinać kółeczka kieliszkiem ,zawijać pojedyńczo 3-4 sztuki do siebie formując różyczkę.
falbanka:
kółeczko wycięte z kieliszka przeciąć na pół,ponacinać nożem
Na rozwałkowanej masie talerzykiem odrysować koło na wierzch tortu ,odrysować kielich wycięty z papieru.
ozdoby przyklejamy na kremie do tortu.
Ozdoby można przygotować kilka dni wcześniej,gdyż one i tak zasychają (wszystko jest jadalne;)
Gdy zostanie nam masy cukrowej można ją przechowywać w lodówce ,owiniętą folią spożywczą przez kilka tygodni...
Podana ilość masy powinna starczyć na cały tort i ozdoby.
Tort urodzinowy z literkami;
.