Pierogi ozdabiane widelcem |
1 sposób : pierogi zwinięte w ''łańcuszek'' krok 1: zawijamy róg pieroga, |
krok 2: blisko zawiniętego rogu zaginamy kolejny wałeczek ciasta, |
krok 3:sukcesywnie zawijamy jeden wałeczek obok drugiego, |
krok 4: uzyskujemy ładnie zawinięty pieróg ;) |
sposób 2: ''pierogi z falbankami'' krok 1: zawijamy róg pieroga |
krok 2: robimy mały odstęp i znów łapiemy i zlepiamy małą falbankę |
''PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI'' ;
''PIEROGI Z KAPUSTĄ I MIĘSEM ''
Składniki na ciasto:
wychodzi ok 80 pierogów;
- 1 kg mąki
- ok 1,5-2 szklanki cieplej (gorącej wody)
- 4 łyżki oleju
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
Składniki na farsz:
- 1 kg kapusty kwaszonej
- 1 cebula
- 40 dag mięsa mielonego
- przyprawa do mięs
- przyprawa ''kucharek''
- pieprz
- olej
Przygotować farsz:kapustę opłukać ,obgotować ,odcedzić,wystudzić ,odcisnąć i zmielić przez maszynkę o grubym sicie.Cebulkę pokroić w kostkę ,podsmażyc z mięsem,doprawiając przyprawami.Dodać kapustę ,2-3 łyżki oleju ,doprawić kucharkiem,pieprzem przesmażyć.Gotowy farsz przestudzić.
Mąkę przesiać dodać jajko,sól,olej oraz stopniowo wodę i energicznie zagniatać ciasto.gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne ,uformować kule i przykryć ściereczką na kilka minut.Wałkować na niezbyt cienkie placki ,wykrawać kółka szklanką ,nakładać farsz,zlepiać.rzucać na wrzącą ,osoloną wodę,gotować do wypłynięcia pierogów kilka minut.Odcedzić ,polać ozdobą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz