- Często zdarza ci się ,że nie masz co zrobić z mięsem z rosołu?Pomysłów na jego wykorzystanie jest wiele,bo szkoda przecież wyrzucać dobre mięso.Mięso z niedzielnego rosołu spokojnie może poczekać w lodówce na drugi dzień ,by wykorzystać go do drugiego dania.Idealnie sprawdza się jako:
- mięso z kurczaka,podzielone na porcje oddzielone od kości jako potrawka z kurczaka
- mięso z kaczki podzielone na porcje jako ''kaczka w pomidorach''-przepis podaję poniżej
- mięso z kurczaka np udka,podudzia obsmażane w panierce
- mięso z kaczki ;np udka,pierś obsmażane,duszone lub zapiekane
- wszelkiego rodzaju mięso z rosołu przemielone przez maszynkę idealnie sprawdza się jako farsz do krokietów,pyzów , pasztecików czy pasztetu !
- Duszone mięso będzie bardziej kruche i soczyste ,kiedy najpierw je obsmażymy a następnie podlejemy bulionem; potem dusimy .
KACZKA W POMIDORACH:
Składniki:
- 4 porcje mięsa kaczki z rosołu
- 1 puszka pomidorów lub 3 świeże pomidory
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
Podoba mi się Twój pomysł na mięso z rosołu :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)