czwartek, 28 kwietnia 2016

JAK ZROBIĆ SPÓD TORTOWY KOKOSOWY


  • Ciasto kokosowe jest bardzo fajną wkładką do przełożenia tortu;można je wykorzystać zarówno na spód tortu jak również w środek ;pomiędzy warstwy ciasta biszkoptowego i kremu
  • Ciasto kokosowe będzie najlepsze wtedy,gdy piecze się je krótko w dość ciepłym piekarniku (180-190 st C ) Im dłużej trwa pieczenie tym ciasto jest twardsze i suche.
  • Piana z białek będzie się lepiej ubijała ,kiedy dodamy szczyptę soli
  • Forma do pieczenia blatu kokosowego powinna być wyłożona papierem do pieczenia,posmarowanym tłuszczem np olejem
  • Po upieczeniu papier należy zdjąć ,kiedy ciasto jest jeszcze ciepłe
Składniki na blat kokosowy:
 ( tortownica standardowych rozmiarów)

  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 20 dag wiórków kokosowych
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno ,dodając szczyptę soli.Następnie dodać cukier i ubić na kremową masę.Dodać wiórki i proszek do pieczenia.Wymieszać delikatnie łyżką.Przełożyć na formę do pieczenia.Piec ok 25-30 min w 190 st C





niedziela, 17 kwietnia 2016

JAK UŻYWAĆ FOREMEK SILIKONOWYCH DO CIAST; '' BABECZKI - MURZYNKI ''


  • Formy silikonowe stały się coraz bardziej popularne.Moc kształtów i kolorów  do wyboru oraz przystępna cena sprawiły ,że w kuchni zyskują coraz większe uznanie.
  • jak prawidłowo korzystać z form silikonowych ;
-przed przelaniem ciasta do formy wystarczy posmarować ją niewielką ilością oleju
-po upieczeniu foremka bez problemu odchodzi od ciasta;należy uważać by się nie oparzyć
-myć wodą z płynem do naczyń,powycierać do sucha;można myć w zmywarce
-Piec w temp .najwyżej 230 stopni C
-foremki mogą posłużyć również do zamrażania


''BABECZKI - MURZYNKI ''

Składniki na ok 24 babeczki lub jedną dużą formę:

  • 1 kostka margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szklanka wody

Podane składniki zagotować i ostudzić.

  • 2 szklanki mąki
  • 5 jaj
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • rodzynki
Białka ubić na sztywno.Do wystudzonej masy dodać żółtka oraz mąkę przesianą z proszkiem i sodą.Wymieszać.Na końcu dodać ubite białka oraz rodzynki.Wymieszać delikatnie i upiec ok 40 min ,180 st C