- Ciasto kokosowe jest bardzo fajną wkładką do przełożenia tortu;można je wykorzystać zarówno na spód tortu jak również w środek ;pomiędzy warstwy ciasta biszkoptowego i kremu
- Ciasto kokosowe będzie najlepsze wtedy,gdy piecze się je krótko w dość ciepłym piekarniku (180-190 st C ) Im dłużej trwa pieczenie tym ciasto jest twardsze i suche.
- Piana z białek będzie się lepiej ubijała ,kiedy dodamy szczyptę soli
- Forma do pieczenia blatu kokosowego powinna być wyłożona papierem do pieczenia,posmarowanym tłuszczem np olejem
- Po upieczeniu papier należy zdjąć ,kiedy ciasto jest jeszcze ciepłe
( tortownica standardowych rozmiarów)
- 6 białek
- 1 szklanka cukru
- 20 dag wiórków kokosowych
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno ,dodając szczyptę soli.Następnie dodać cukier i ubić na kremową masę.Dodać wiórki i proszek do pieczenia.Wymieszać delikatnie łyżką.Przełożyć na formę do pieczenia.Piec ok 25-30 min w 190 st C