- Aby uniknąć twardej wołowiny czy wieprzowiny,należy dobrze ją zamarynować przed pieczeniem ,czy duszeniem.Pomocnym w tym będzie owoc kiwi lub sok z cytryny;
- Mięso natarte sokiem z cytryny lub z kiwi szybciej zmięknie podczas pieczenia ,gdyż zawarte w nich enzymy powodują kruszenie twardego mięsa.
- Idealnie upieczone mięso powinno być soczyste i miękkie.A co zrobić ,gdy mięso po upieczeniu jest zbyt kruche i rozlatuje się przy krojeniu,wówczas należy włożyć pieczeń na chwilę do zamrażalnika.Po wyjęciu na pewno będzie bardziej zwarta i łatwiej pokroi sie na porcje...
''ŁOPATKA PIECZONA W CURRY''
Składniki:
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 1/2 pora
- kawalek selera
- przyprawa curry ok 3 łyżeczki
- pieprz
- kostka bulionowa mięsna
- sok z 1/2 cytryny
Mięso skropić sokiem z cytryny,pozostawić na pół godziny w lodówce.Cebulę i pora pokroić w pół plasterki ,marchewke obrać ,pokroić w plastry,selera w słupki.Czosnek pokroić w plasterki.Kostkę bulionową rozetrzeć w niewielkiej ilości ciepłej wody.Mięso natrzeć kostką bulionową,posypać pieprzem i przyprawą curry.Włożyć do rękawa do pieczenia,dodać pokrojone warzywa i spiąć szczelnie rekaw.Piec ok 2 godz. w 180-200 stopniach.( do miękkości mięsa)