- Masa cukrowa staje się co raz bardziej popularna ;) Jest świetna do pokrywania tortów ,ciasteczek ,ciast i robienia z niej ozdób .Daje mnóstwo możliwości ;można z niej wyczarować wszystko...wystarczy troszkę wyobraźni i zapału;)
- Masa jest elastyczna ,dlatego można z niej robić wiele ozdób;jak kwiaty ,róże,litery,można nią ciąć nożyczkami ,zwijać ,wałkować...Gotową masę i ozdoby można przechowywać w lodówce kilka dni ,uprzednio owijając je w ręcznik papierowy ,folię spożywczą,lub wkładając w pojemnik na żywność by nie wysychały.Po wyjęciu z lodówki masę należy ponownie zagnieść.
- Podstawowy składnik to cukier puder ,zatem masa jest bardzo słodka,ale decydując się na nią zdecydowanie na pierwszym miejscu stawiamy na wygląd naszego tortu czy ciasta ;)
- Masę cukrową możemy zabarwić na dowolny kolor za pomocą barwników spożywczych kupowanych w proszku lub żelu (są bardziej zalecane niż te płynne ,gdyż nie zmieniają konsystencji masy )lub tych naturalnych jak:
-wyciśnięty sok ze szpinaku-powstaje odcień zieleni
-kakao-powstaje odcień brązu
- Do masy można dodać aromat migdałowy lub waniliowy
- Aby masa nie wysychała zbyt szybko zaleca się dodanie podczas jej wyrabiania ok 3 łyżek roztopionej i wystudzonej ''Planty''
- Aby masa cukrowa dobrze przylegała do tortu należy wierzch i boki dobrze posmarować kremem na bazie masła.(inne kremy mogą powodować topnienie masy cukrowej)
SKŁADNIKI NA MASĘ CUKROWĄ;
- 80 dag cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny
- 100 g glukozy w proszku
- 70 ml gorącej wody
Dodatkowo dla uzyskania różowego koloru ;
- koncentrat barszczu czerwonego -ilość zależy od tego jak mocny odcień chcemy uzyskać ( można dodawać podczas wyrabiania masy)
''TORT NUGATOWO-KAKAOWY Z MASĄ CUKROWĄ''
Składniki na ciasto kakaowe;
- 7 jaj
- 1 szklanka cukru pudru
- 5 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników przygotować biszkopt.upiec,przekroić na pół lub upiec 2 placki.
Składniki na placek nugatowy:
- 5 białek
- 15 dag cukru pudru
- 1 łyżka miodu
- 25 dag drobno posiekanych orzechów
- 1/3 szklanki bułki tartej
Białka ubić ,dodać cukier puder.Następnie dodać pozostałe składniki i wymieszać.Piec ok 30 min w temp 170-180 stopni.
Składniki na krem:
- 5 żółtek
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 l mleka
- cukier waniliowy
- 1 i 1/2 kostki masła
- 4 łyżki kakao
- 50 ml spirytusu ( opcjonalnie)
dodatkowo:
- wiśnie drylowane w syropie
Mleko wymieszać z cukrem ,mąką,żółtkami i cukrem waniliowym.Zagotować i przestudzić.Do kakao dodać tyle gorącej wody ,by powstała gęsta masa.Masło utrzeć ,dodając po łyżce przestudzony budyń i masę kakaową ( na końcu spirytus)
Przełożenie ciasta:
placek kakaowy-krem-wiśnie drylowane-krem-placek nugatowy-krem-wiśnie-placek kakaowy-krem-masa cukrowa:
Na tort :
Gotową masę podzielić na 3 części ;jedną większą i 2 mniejsze.Do największej części dodać ok 2 łyżki koncentratu buraczanego ,zagnieść do uzyskania jednolitego jasnoróżowego koloru.Jedną z pozostałych części pozostawić białą,do drugiej dodać ok 2 łyżki koncentratu (lub więcej )by uzyskać mocny kolor różowy.
Największy kawałek masy zabarwionej na jasny różowy kolor rozwałkować na placek (najlepiej większy niż średnica tortu) i delikatnie przenieść na przygotowany tort.
Z ciemnej masy rozwałkować placek i wyciąć długi pasek (lub kilka krótszych ) na obręcz tortu ,kwadraty oraz kwiatka.Z pozostałej części uformować kokardkę.Białą masę rozwałkować wyciąć duży kwiatek ,litery oraz uformować guziczki na obręcz tortu.
Wycięte elementy dekoracji poprzyklejać za pomocą kremu lub lukru.