poniedziałek, 7 grudnia 2015

''POMARAŃCZOWY ŁAŃCUCH NA CHOINKĘ'' -jak suszyć pomarańcze...


  • Suszoną pomarańczę prostym sposobem możemy wykorzystać jako ozdobę naszych świątecznych dań jak również jako ozdobę na choinkę.Moją propozycją jest efektowny łańcuch na choinkę z plasterków suszonej pomarańczy.
  • Jak suszyć pomarańczę :
-pomarańczę ze skórką pokroić na cienkie plastry,ułożyć na folii spożywczej lub papierze do pieczenia;suszyć na kaloryferze przykrywając wierzch ,by się nie zakurzyły plasterki.Suszenie trwa kilka dni.Można suszyć również w piekarniku na termoobiegu .

  • Gotowe plasterki nawlekamy na wstążkę i wieszamy na choince.Można również wieszać każdy plasterek osobno. W ten sposób przygotowujemy oryginalne ,pachnące ozdoby.


piątek, 4 grudnia 2015

''ŁAŃCUCH Z PIERNICZKÓW ''

Świąteczne pierniczki nadają się nie tylko do dekoracji stołu,ale również pięknie prezentują się na choince.Prostym sposobem możemy stworzyć z nich łańcuch ;wystarczy przed upieczeniem pierniczków powycinać w nich otwory na wstążkę.Po upieczeniu nawlekamy na wstążkę i dekorujemy.Zapraszam po sprawdzony,niezawodny  przepis na pierniczki ,który znajdziesz klikając w link :
świateczne-pierniczki-reniferki-i-inne

Lukier ,którym dekorowane są pierniczki (mocowane perełki ) znajdziesz tu :
lukier-królewski-najlepszy-do dekorowania











środa, 11 listopada 2015

''JAK ZROBIĆ LUKIER BEZ BIAŁKA DO DEKOROWANIA CIASTECZEK + PRZEPIS NA ROGALIKI Z MAKIEM ''

Tak przygotowany lukier jest kwaskowy i kruchy.Kolor wychodzi przezroczyście  biały ;w zależności od czasu ucierania ( mniej biały niż ten robiony z białka )Doskonale nadaje się do lukrowania pierniczków,rogalików,pączków ...wszelkich wypieków.Idealny dla alergików;nie zawiera białka;nie uczula.

''LUKIER DO DEKOROWANIA CIASTECZEK ''



  •  2 łyżki wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ok 0,5 szklanki cukru pudru
W głębokim naczyniu zmiksować wszystkie składniki.Ilość cukru pudru można zwiększyć w zależności od gęstości lukru.Miksować do momentu zgęstnienia i zabielenia się lukru.
Tak przygotowany lukier od razu nadaje się do dekorowania .

''ROGALIKI Z MAKIEM''WG  PRZEPISU SIOSTRY ANASTAZJI ''PAZURKI Z MAKIEM''

Składniki na ciasto:
  • 1/2 kg mąki
  • 4 żółtka
  • 15 dag margaryny
  • 2 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki mleka
  • 5 dag drożdży
  • szczypta soli
Margarynę ,żółtka i cukier waniliowy utrzeć.Do letniego mleka dodać cukier,drożdże i odrobinę mąki,rozmieszać.Do mąki dodać sól,utarte żółtka oraz przerośnięte drożdże.Wyrobić ręką ciasto (nie za długo) by nie było za twarde.Zostawić do wyrośnięcia.

Składniki na masę makową:
  • 25 dag maku
  • 4 białka
  • olejek migdałowy
  • bakalie
  • 3-4 łyżki miodu
  • mała  łyżeczka kakao
  • sól
  • cukier 
  • 10 dag margaryny
Mak sparzyć ,zmielić.Margarynę rozpuścić,dodać mak,cukier,miód,olejek,sól,białka kakao.Dobrze wymieszać,dodać bakalie.(gdy mak jest zbyt twardy można dodać odrobinę mleka)

Ciasto rozwałkować,podzielić na trójkąty.nakładać mak.Zwijać rogaliki .
Chcąc zrobić ciastka  ''pazurki '' ciasto rozwałkować,nakładać mak ,zwijać jak na paszteciki,odciąć rulon od reszty ciasta.Ciąć na kawałki  i każdy kawałek ponacinać 3-4 razy w poprzek tworząc pazurki. 
Zostawić do wyrośnięcia.Piec ok 15-20 min w 180 st.Po upieczeniu polukrować i posypać orzechami.











niedziela, 6 września 2015

JAK ZROBIĆ KOKARDKĘ Z MASY CUKROWEJ NA TORT; '' TORT Z KAWĄ I MASĄ TRUSKAWKOWĄ''wg ANASTAZJI


''TORT Z KAWĄ'' WG ANASTAZJI:
Proporcje wystarczą na tortownicę dużą i małą lub prostokątną blachę 24/36cm.

Składniki na biszkopt ciemny:

  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2-3 łyżki kakao
Białka ubić na sztywno.Dodać cukier i żółtka.Dodać mąkę przesianą z proszkiem ,na końcu kakao  i lekko wymieszać.Wylać na formę do pieczenia.Piec ok 30-40 min w 180 st.

Składniki na ciasto z kawą:
  • 9 jaj
  • 25 dag cukru
  • cukier waniliowy
  • 12 dag mąki pszennej
  • 8 dag mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok 2 łyżki mielonej kawy
Z białek i cukru ubić pianę na sztywno i podzielić na 2 części.Do jednej dodawać stopniowo wszystkie żółtka ciągle ubijając.Dodać mąkę pszenną i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia lekko wymieszać.
Do drugiej części białek dodać mąkę ziemniaczaną z 1 łyżeczką proszku,lekko wymieszać.
Na wysmarowaną blaszkę wyłożyć żółte ciasto  i posypać zmieloną kawą.Następnie kłaść porcjami ciasto białe.Piec ok 30 min w 180 st.
Po upieczeniu ciasto przekroić na 2 blaty.

Składniki na masę truskawkową:

  • 3/4 kostki margaryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 40 dag świeżych lub mrożonych truskawek
Margarynę utrzeć z cukrem na pulchną masę.Stopniowo dodawać małymi porcjami zmiksowane truskawki.

Przełożenie ciasta:
Ciasto żółte dolny blat - masa - biszkopt ciemny - masa - ciasto żółte górne






MASA CUKROWA BIAŁA I RÓŻOWA:



SKŁADNIKI NA MASĘ CUKROWĄ;

  • 80 dag cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 100 g glukozy w proszku
  • 70 ml gorącej wody
Dodatkowo dla uzyskania różowego koloru ;

  • koncentrat barszczu czerwonego -ilość zależy od tego jak mocny odcień chcemy uzyskać ( można dodawać podczas wyrabiania masy)
W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę,następnie dodajemy glukozę i dokładnie mieszamy.Na stolnicy przesiewamy cukier puder,dzielimy na 2 części.Do jednej dolewamy po troszku żelatynę i zagniatamy ciasto ,dosypując pozostały cukier ,zagniatamy aż masa będzie elastyczna i nie będzie się kleić.( gdy jest zbyt klejąca można dodać więcej cukru.)

Niewielki kawałek białej masy zabarwić na różowo ,dodając ok 1 łyżeczkę koncentratu barszczu.Wykrawać paski ,formować kolejno części kokardy;
zlepić razem tworząc efektowną kokardkę;Na środku za pomocą kremu  przykleić perełkę cukrową.

Pozostałą białą masę rozwałkować i przełożyć na posmarowany kremem tort.









  • Masa cukrowa staje się co raz bardziej popularna ;) Jest świetna do pokrywania tortów ,ciasteczek ,ciast i robienia z niej ozdób .Daje mnóstwo możliwości ;można z niej wyczarować wszystko...wystarczy troszkę wyobraźni i zapału;) 
  • Masa jest elastyczna ,dlatego można z niej robić wiele ozdób;jak kwiaty ,róże,litery,można nią ciąć nożyczkami ,zwijać ,wałkować...Gotową masę i ozdoby można przechowywać w lodówce kilka dni ,uprzednio owijając je w ręcznik papierowy ,folię spożywczą,lub wkładając w pojemnik na żywność by nie wysychały.Po wyjęciu z lodówki masę należy ponownie zagnieść.
  • Podstawowy składnik to cukier puder ,zatem masa jest bardzo słodka,ale decydując się na nią zdecydowanie na pierwszym miejscu stawiamy na wygląd naszego tortu czy ciasta ;)
  • Masę cukrową możemy zabarwić na dowolny kolor za pomocą barwników spożywczych kupowanych  w proszku lub żelu  (są bardziej zalecane niż te płynne ,gdyż nie zmieniają konsystencji masy )lub tych naturalnych jak: 
-koncentrat barszczu czerwonego-powstaje odcień różowy
-wyciśnięty sok ze szpinaku-powstaje odcień zieleni
-kakao-powstaje odcień brązu

  • Do masy można dodać aromat migdałowy lub waniliowy
  • Aby masa nie wysychała zbyt szybko zaleca się dodanie podczas jej wyrabiania ok 3 łyżek roztopionej i wystudzonej ''Planty''
  • Aby masa cukrowa dobrze przylegała do tortu należy wierzch i boki dobrze posmarować kremem na bazie masła.(inne kremy mogą powodować topnienie masy cukrowej)




ZIELONY BARWNIK NATURALNY DO CIAST; ''LEŚNY MECH Z MALINAMI I JAGODAMI''

Ciasto wyjątkowe  w swojej prostocie ,a jakże wyjątkowe w wyglądzie i smaku!Kolor zawdzięczamy szpinakowi ,który jest nie wyczuwalny w cieście! Szybko zyskało sympatię w mojej rodzinie;)

Składniki na ciasto:

  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 400 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku 
  • 1 szklanka oleju
Składniki na krem:
  • 500 ml śmietany kremówki 30% lub 2 kubeczki po 330 ml
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 łyżka żelatyny
Dodatkowo:

  • maliny 
  • jagody

Szpinak rozmrozić ,odcisnąć z nadmiaru wody,zblenderować.Białka ubić ,dodać cukier i cukier waniliowy ,ubić na kremową masę.Dodać żółtka,ciągle ubijając.Cienkim strumykiem wlewać olej.Dodać szpinak.Mąkę przesiać z proszkiem.Dodać do ciasta ,delikatnie wymieszać.Wyłożyć na wysmarowaną blaszkę 25/36 cm .piec ok 50 -60 min w 180 st.
Po upieczeniu ,wystudzić,odkroić 1/3 ciasta z wierzchu i pokruszyć.
Galaretkę wraz z żelatyną rozpuścić w ok 3/4 szklanki wody ,przestudzić.Kremówkę ubić,pod koniec dodając galaretkę.Masę wyłożyć na dolną część ciasta.Następnie położyć rozkruszone ciasto ,lekko dociskając.Wierzch udekorować drobnymi owocami jagód ,malin.Mogą to też być borówki,truskawki,granat,poziomki...



czwartek, 2 lipca 2015

JAK ZROBIĆ SPÓD TORTOWY BISZKOPTOWY; ''ŚMIETANOWY TORCIK Z TRUSKAWKAMI''


  • Najlepszy spód tortowy ,który zawsze się udaje ;jest delikatny ,łatwo się kroi,długo zachowuje świeżość .W przepisie podaję proporcje na małą tortownicę .

  • Proporcje na dużą tortownicę :
-6 jaj
-1 łyżka octu
-1 cukier waniliowy
-1 i 1/2 szklanki cukru pudru
-3/4 szklanki mąki tortowej
-3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia

Żółtka oddzielić od białek skropić łyżką octu,utrzeć z 1/2 szklanki cukru pudru i cukrem waniliowym na pulchną masę.Dodać obie mąki z proszkiem do pieczenia.Wymieszać delikatnie drewnianą łyżką.
Białka ubić z 1 szklanką cukru pudru  i połączyć z masa.Piec ok 30 min w 180 st.

''ŚMIETANOWY TORCIK Z TRUSKAWKAMI''

Składniki na spód tortowy na małą tortownicę:

  • 4 jajka
  • 1 łyżka octu
  • cukier waniliowy
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę śmietanową:
  • 330 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżka cukru pudru
  • truskawki ok 10 szt
Dodatkowo :
  • truskawki do dekoracji

Żółtka oddzielić od białek skropić łyżką octu,utrzeć z 1/3 szklanki cukru pudru i cukrem waniliowym na pulchną masę.Dodać obie mąki z proszkiem do pieczenia.Wymieszać delikatnie drewnianą łyżką.
Białka ubić z 2/3 szklanki cukru pudru  i połączyć z masą.Piec ok 30 min w 180 st. Upieczone wystudzone ciasto przekroić na dwa krążki.

Masa:Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody ;przestudzić.Truskawki lekko zmiksować. Śmietanę ubić ,pod koniec dodając cukier puder i żelatynę.Podzielić masę na 2 części.Do jednej dodać zmiksowane truskawki,wymieszać.Szybko przełożyć biszkopt.Drugą częścią posmarować wierzch i boki tortu oraz napełnić szprycę do dekorowania ciast i dowolnie udekorować wierzch.Ułożyć truskawki.Schłodzić.








poniedziałek, 25 maja 2015

''TORT KOMUNIJNY Z RÓŻAMI I KIELICHEM''

Niezawodna masa cukrowa ,sprawdziła się kolejny raz na naszym torcie;) efektowne róże  to nic trudnego ,wystarczą chęci by tworzyć wyjątkową dekorację...

SKŁADNIKI NA MASĘ CUKROWĄ;

  • 80 dag cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżeczki glukozy w proszku
  • 50-70 ml gorącej wody
Dodatkowo dla uzyskania różowego koloru ;

  • koncentrat barszczu czerwonego -ilość zależy od tego jak mocny odcień chcemy uzyskać ( można dodawać podczas wyrabiania masy)
W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę,następnie dodajemy glukozę i dokładnie mieszamy.Na stolnicy przesiewamy cukier puder,dzielimy na 2 części.Do jednej dolewamy po troszku żelatynę i zagniatamy ciasto ,dosypując pozostały cukier ,zagniatamy aż masa będzie elastyczna i nie będzie się kleić.( gdy jest zbyt klejąca można dodać glukozy rozpuszczonej w wodzie.)
Masę można dzielić na części,dodać 1 łyżeczkę koncentratu z barszczu czerwonego ,by uzyskać kolor różowy.

różyczki :
Rozwałkować na grubość jak na pierogi.Wycinać kółeczka kieliszkiem ,zawijać pojedyńczo 3-4 sztuki do siebie formując różyczkę.

falbanka:
kółeczko wycięte z kieliszka przeciąć na pół,ponacinać nożem

Na rozwałkowanej masie talerzykiem odrysować koło na wierzch tortu ,odrysować kielich wycięty z papieru.

ozdoby przyklejamy na kremie do tortu.

Ozdoby można przygotować kilka dni wcześniej,gdyż one i tak zasychają (wszystko jest jadalne;)

Gdy zostanie nam masy cukrowej można ją przechowywać w lodówce ,owiniętą folią spożywczą przez kilka tygodni...

Podana ilość masy powinna starczyć na cały tort i ozdoby.

Tort urodzinowy z literkami;




 .
Domowy Wyrób

czwartek, 23 kwietnia 2015

CO ZROBIĆ ,GDY ZOSTANIE CIASTA NA PIEROGI;''PODPŁOMYKI Z NUTELLĄ''


  • Zdarza się ,że zostaje nam ciasta pierogowego ,a brakuje farszu.Spokojnie możemy je wykorzystać zamiast wyrzucać;
  • pierwszym sposobem jest zamrożenie ciasta ,by móc je wykorzystać innym razem
  • możemy również usmażyć pyszne podpłomyki;
Ciasto pierogowe:


Z ciasta wykrawamy kółka,smażymy na oleju na rumiano z obu stron.Podajemy na gorąco;najlepsze są z nutellą,dżemem lub płynnym miodem.








niedziela, 19 kwietnia 2015

JAK ZROBIĆ ''CHACZAPURI; Z BOCZKIEM I SEREM''

''Chaczapuri'' to gruzińskie danie .W oryginalnym przepisie nadzienie to tylko biały ser.Ja proponuję wersję z boczkiem i serem żółtym;wyszło równie apetycznie i syto.Ciasto zrobiłam na jogurcie i sodzie (przepis znaleziony kiedyś, gdzieś w internecie) ,ciasto można zrobić również drożdżowe.Placek piecze się na suchej patelni lub piekarniku.Polecam na ciepłą kolację .

Składniki na ciasto:


  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  •  1 łyżka miękkiego masła
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
Składniki na farsz;
  • 15 dag boczku wędzonego
  • 15 dag sera wędzonego
  • 1 cebula
  • 1 pomidor
  • pieprz
  • szczypiorek wg uznania
Z podanych składników zagnieść elastyczne miękkie ciasto.Wstawić do lodówki na 20 min.(można je przechowywać w lodowce nawet 2-3 dni) Rozwałkować na placek o średnicy ok 36 cm.
Boczek pokroić w paseczki,cebule w kostkę,pomidora sparzyć,zdjąć  skórkę i pokroić w kosteczkę.Wszystko podsmażyć .Ser zetrzeć na grubych oczkach.Połowę sera rozłożyć na rozwałkowane ciasto,następnie podsmażony boczek ,szczypiorek i drugą połowę sera.Brzegi zawinąć do środka ,zlepić .Piec ok 1 godz. w 180 stopniach.Podawać na gorąco ,kroić w trójkąty.







wtorek, 7 kwietnia 2015

JAK ZROBIĆ ''KOPIEC KRETA''

''Kopiec kreta ''to wbrew pozorom ,bardzo łatwe i szybkie do zrobienia ciasto.Pięknie prezentuje się na talerzu i z pewnością posmakuje każdemu ;Biszkopt czekoladowy i piankowy;niczym ptasie mleczko - środek ciasta oraz banany to doskonałe połączenie;dzieci je uwielbiają!



Składniki na biszkopt czekoladowy:


  • 5 jaj
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić .Dodać  cukier, ubijając dodać żółtka,.Ubić  na puszystą pianę.Mąkę pszenną ,kakao,mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać.Dodać stopniowo do ubitych jaj i delikatnie wymieszać.Masę wyłożyć na wysmarowaną formę tortownicy.Piec ok 35 min w 180 st.

Składniki na piankę ;
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1,5 szklanki mleka skondensowanego niesłodzonego
Dodatkowo:
  • 4 banany
  • 1/2 tabliczki czekolady mlecznej lub gorzkiej
Po wystygnięciu ciasta odkroić górną część blatu  i pokruszyć na małe kawałki.Dolny krążek płytko wydrążyć .Ułożyć w nim obrane banany .Czekoladę pokroić w małą kosteczkę.
Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody i przestudzić .Zimną lecz płynną galaretkę ubijać w zimnej kąpieli wodnej .Gdy zacznie się spieniać wlewać powoli ,po troszku zimne mleko skondensowane  ciągle ubijając.Gdy masa stężeje dodać czekoladę ,wymieszać i wyłożyć szybko na banany tworząc kopułę.Wierzch obsypać pokruszonym ciastem biszkoptowym ,lekko dociskając.Gotowy kopiec kreta  przetrzymywać w lodówce.Kroić jak tort.









sobota, 14 marca 2015

JAK SPRAWDZIĆ ŚWIEŻOŚĆ JAJEK ? ''BUŁECZKI ŚNIADANIOWE Z JAJKIEM''


  • Prostym i niezawodnym sposobem na sprawdzenie świeżości jajek jest umieszczenie ich w misce z 2 łyżkami soli.Świeże jajka zostają na dnie,a nieświeże wypływają na powierzchnię.


''BUŁECZKI ŚNIADANIOWE Z JAJKIEM''

Świetna propozycja na oryginalne  śniadanie :

Składniki dla 4 osób:
  • 4 bułki okrągłe
  • 4 jajka
  • 2 pomidory
  • 4 plasterki szynki lub boczku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 papryki
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka masła
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz
Wierzch bułeczek odkrawamy ,wydrążamy środek bułki.
Pomidorki sparzyć ,obrać ze skórki,pokroić w kosteczkę.Paprykę pokroić w krótkie  paseczki.Czosnek przecisnąć przez praskę ,cebulę pokroić w kostkę i razem podsmażyć na maśle.Dodać pomidory i paprykę.Doprawić do smaku i dusić do miękkości i odparowania wody.Na drugiej patelni podsmażyć pokrojony w paski boczek .Do środka każdej bułki nałożyć farsz z pomidorów ,następnie boczek lub szynkę.Ułożyć na blaszce w każdą bułkę wbić  jajko,wstawić do nagrzanego piekarnika,zapiekać kilka minut do ścięcia jajek.Wierzch posypać szczypiorkiem,solą,pieprzem...podawać na gorąco.


piątek, 27 lutego 2015

JAK ZROBIĆ MASĘ CUKROWĄ RÓŻOWĄ: ''TORT NUGATOWO-KAKAOWY Z LITERKAMI''


  • Masa cukrowa staje się co raz bardziej popularna ;) Jest świetna do pokrywania tortów ,ciasteczek ,ciast i robienia z niej ozdób .Daje mnóstwo możliwości ;można z niej wyczarować wszystko...wystarczy troszkę wyobraźni i zapału;) 
  • Masa jest elastyczna ,dlatego można z niej robić wiele ozdób;jak kwiaty ,róże,litery,można nią ciąć nożyczkami ,zwijać ,wałkować...Gotową masę i ozdoby można przechowywać w lodówce kilka dni ,uprzednio owijając je w ręcznik papierowy ,folię spożywczą,lub wkładając w pojemnik na żywność by nie wysychały.Po wyjęciu z lodówki masę należy ponownie zagnieść.
  • Podstawowy składnik to cukier puder ,zatem masa jest bardzo słodka,ale decydując się na nią zdecydowanie na pierwszym miejscu stawiamy na wygląd naszego tortu czy ciasta ;)
  • Masę cukrową możemy zabarwić na dowolny kolor za pomocą barwników spożywczych kupowanych  w proszku lub żelu  (są bardziej zalecane niż te płynne ,gdyż nie zmieniają konsystencji masy )lub tych naturalnych jak: 
-koncentrat barszczu czerwonego-powstaje odcień różowy
-wyciśnięty sok ze szpinaku-powstaje odcień zieleni
-kakao-powstaje odcień brązu

  • Do masy można dodać aromat migdałowy lub waniliowy
  • Aby masa nie wysychała zbyt szybko zaleca się dodanie podczas jej wyrabiania ok 3 łyżek roztopionej i wystudzonej ''Planty''
  • Aby masa cukrowa dobrze przylegała do tortu należy wierzch i boki dobrze posmarować kremem na bazie masła.(inne kremy mogą powodować topnienie masy cukrowej)


SKŁADNIKI NA MASĘ CUKROWĄ;

  • 80 dag cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 100 g glukozy w proszku
  • 70 ml gorącej wody
Dodatkowo dla uzyskania różowego koloru ;

  • koncentrat barszczu czerwonego -ilość zależy od tego jak mocny odcień chcemy uzyskać ( można dodawać podczas wyrabiania masy)
W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę,następnie dodajemy glukozę i dokładnie mieszamy.Na stolnicy przesiewamy cukier puder,dzielimy na 2 części.Do jednej dolewamy po troszku żelatynę i zagniatamy ciasto ,dosypując pozostały cukier ,zagniatamy aż masa będzie elastyczna i nie będzie się kleić.( gdy jest zbyt klejąca można dodać glukozy rozpuszczonej w wodzie.)

''TORT NUGATOWO-KAKAOWY Z MASĄ CUKROWĄ''

Składniki na ciasto kakaowe;

  • 7 jaj
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 5 łyżek mąki pszennej 
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników przygotować biszkopt.upiec,przekroić na pół lub upiec 2 placki.

Składniki na placek nugatowy:
  • 5 białek
  • 15 dag cukru pudru
  • 1 łyżka miodu
  • 25 dag drobno posiekanych orzechów
  • 1/3 szklanki bułki tartej
Białka ubić ,dodać cukier puder.Następnie dodać pozostałe składniki i wymieszać.Piec ok 30 min w temp 170-180 stopni.

Składniki na krem:
  • 5 żółtek
  • 1 szklanka cukru 
  • 2 łyżki mąki pszennej 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 l mleka
  • cukier waniliowy
  • 1 i 1/2 kostki masła
  • 4 łyżki kakao
  • 50 ml spirytusu ( opcjonalnie)
dodatkowo:
  • wiśnie drylowane w syropie
Mleko wymieszać z cukrem ,mąką,żółtkami i cukrem waniliowym.Zagotować i przestudzić.Do kakao dodać tyle gorącej wody ,by powstała gęsta masa.Masło utrzeć ,dodając po łyżce przestudzony budyń i masę kakaową ( na końcu spirytus)
Przełożenie ciasta:
placek kakaowy-krem-wiśnie drylowane-krem-placek nugatowy-krem-wiśnie-placek kakaowy-krem-masa cukrowa:



Na tort :
Gotową masę  podzielić na 3 części ;jedną większą i 2 mniejsze.Do największej części dodać ok 2 łyżki koncentratu buraczanego ,zagnieść do uzyskania jednolitego jasnoróżowego koloru.Jedną z pozostałych części pozostawić białą,do drugiej dodać ok 2 łyżki koncentratu (lub więcej )by uzyskać mocny kolor różowy.
Największy kawałek masy zabarwionej na jasny różowy kolor  rozwałkować na placek (najlepiej większy niż średnica tortu) i delikatnie przenieść na przygotowany tort.
Z ciemnej masy rozwałkować placek i wyciąć długi pasek (lub kilka krótszych ) na obręcz tortu ,kwadraty oraz kwiatka.Z pozostałej części uformować kokardkę.Białą masę rozwałkować wyciąć duży kwiatek ,litery oraz uformować guziczki na obręcz tortu.
Wycięte elementy dekoracji poprzyklejać za pomocą kremu lub lukru.





piątek, 23 stycznia 2015

JAK WYKORZYSTAĆ BIAŁKA: ''CIASTO MOZAIKA Z DELICJAMI''

Kiedy zostało nam dużo białek warto wykorzystać je do prostego ciasta biszkoptowego;Efektowne kolorowe ciasto z ulubioną bitą śmietaną;)

Składniki:

  • 12 białek
  • 6 żółtek
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kisielu np malinowy ,truskawkowy,wiśniowy lub budyniu wiśniowego
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 12 łyżek cukru
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 0,5 l śmietanki kremówki 30%
  • 1 galaretka zielona 
  • 1 galaretka czerwona
  • 1 duża paczka delicji wiśniowych w czekoladzie
Białka ubić ,dodać cukier .Ubić na kremową masę.Podzielić na 4 części:
do 1 dodać:
-3 żółtka-ubić-dodać 3 łyżki mąki ,1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,delikatnie wymieszać.
2 część:
-dodać 3 żółtka-ubić -dodać 3 łyżki mąki ,1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,kakao,delikatnie wymieszać.
3 część;
-dodać kisiel i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,wymieszać
4 część :
-dodać mąkę ziemniaczaną i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowane masy nakładać na wyłożoną papierem blaszkę porcjami na przemian ,aż do ich wykończenia .Piec ok 35-40 minut w 180 stopniach.Po upieczeniu ciasto przekroić na 2 blaty.

Galaretki rozpuścić osobno w 1/2 szklanki wody ,przestudzić .Śmietankę ubić ,pod koniec dodając cukier puder.Podzielić na 2 części.Do jednej dodać tężejącą galaretkę czerwoną -ubić.Do drugiej zieloną.
Na przestudzony dolny blat wyłożyć śmietankę z czerwona galaretką-ułożyć delicje-wyłożyć śmietankę z zieloną galaretka-przykryć drugim blatem.Wierzch można polać czekoladą.