- ogórki do kiszenia powinny być umyte i pozostawione do wyschnięcia-nie mogą być mokre;gdyż przetwory mogą się nie udać;szybciej się zepsują w słoiku;
- układając ogórki w słoiku powinny być też równej wielkości-łatwiej jest je układać;jeżeli są większe -układamy na spodzie dużego słoika ,a na wierzch układamy te mniejsze;
- ogórki w słoiku powinny być ułożone ciasno ;by nie wypływały po wlaniu zalewy;dysponując małymi ogórkami upychamy je we wszystkie możliwe miejsca w słoiku;
- ogórki do kiszenia nie mogą być uszkodzone;bez plam i zadrapań
- słoiki należy wyparzyć ;można to zrobić na 3 sposoby:zalewając wrzątkiem i pozostawiając na kilka minut lub wystarczy włożyć je na ok 15 min do nagrzanego piekarnika do 140 stopni,albo do mikrofalówki na ok 5 min ustawiając odpowiedni program
- słoiki nie mogą być wyszczerbione oraz nakrętki nie mogą być zardzewiałe
- zalewając ogórki zalewą musi ona pokryć je w całości ;żaden nie może zostać odkryty
- na gotowych przetworach warto nakleić naklejki z datą produkcji ;)
Zalewa:
- 1 łyżka soli na 0,5 litra wody-zagotować i wystudzić ( np 3 litry zalewy wystarczą na ok 8 litrowych słoików)
- liść dębu
- liść wiśni
- ząbek czosnku
- kawałek korzenia chrzanu
- koper -kwiatostan
ciekawe porady :) ja też robiłam już ogóreczki:)
OdpowiedzUsuńsuper! zastosuję się, bo sama nigdy nie robiłam!
OdpowiedzUsuń